banner-magazine-new

Chicago – Het voornemen van het kabinet om het consulaat-generaal in Chicago te sluiten, stuit op bezwaren van het Nederlandse bedrijfsleven en autoriteiten in de Verenigde Staten.

De diplomatieke post in Chicago bedient veertien staten in het Middenwesten van de VS, een landbouwregio waarin veel Nederlandse bedrijven actief zijn en het belangrijkste productiegebied voor de Amerikaanse landbouw.

Het Middenwesten is een belangrijke afzetmarkt voor Nederland: ruim 27 procent van de export naar Amerika gaat naar de staten Illinois, Michigan en Ohio. Waarom bezuinigen op een post in een gebied dat zoveel geld oplevert, vraagt Bastiaan van den Berg, voorzitter van de Nederlands Amerikaanse Kamer van Koophandel, zich af.

Het consulaat in Chicago beantwoordt handelsvragen en helpt bedrijven met toegang tot en verkenning van de lokale markt. “Als het consulaat sluit, gaan belangrijke netwerken en contacten verloren”, aldus Van den Berg. “Dat zou verschrikkelijk zonde zijn.”

Tegenstanders van de bezuiniging krijgen bijval van de lokale politiek. Het parlement van de staat Michigan en burgemeester Rahm Emanuel van Chicago riepen het kabinet op hun plannen te herzien.

De Tweede Kamer buigt zich deze maand over het kabinetsbesluit, dat naast Chicago ook consulaten in München, Milaan, Antwerpen en Osaka zou sluiten. Ook over net name de sluiting van consulaten in Beieren en Noord-Italië is ophef ontstaan in het bedrijfsleven.

Lees het hele artikel hier.

Source: http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2013/10/Weerstand-tegen-sluiten-consulaat-Chicago

 

 

CategoryNews

© 2019 Dutch American Chamber of Commerce, Inc.

Design by BM6